Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús.

  • piscinaext
  • nennedant
  • SANT PONS
  • SANT PONS
  • PIC00028
  • tennis
  • aventura
  • Natació

GEIEG BLOG

Benvinguts al Blog

sardanes

sardanes has not set their biography yet

1116

b2ap3_thumbnail_Cloenda-AG2016-6104.JPG

La Colla Aires Gironins està de celebració.  El diumenge 29 de gener va celebrar un dinar de germanor per commemorar  el desè aniversari de la seva creació i de la sortida al primer concurs de sardanes.

Va ser una diada molt emotiva, de retrobament d’antics balladors i col·laboradors, familiars i amics que, al llarg d’aquests 10 anys, han estat història, present i passat d’una colla que  és jove, encara que sigui de veterans.

Ens vam retrobar tots a l’estany de Banyoles i vam compartir  estona i taula per sacsejar el temps i els records, per celebrar que som amics i, sobretot, per conjurar-nos per al present i el futur.

Som una colla de sardanes i vivim la dansa més bella amb la brillantor als ulls del primer dia, amb la música a l’esperit i el ritme als peus. Mentre ballàvem la sardana de germanor al passeig de l’estany, hi havia gent que ens mirava i que feien fotos amb el mòbil. Com ha canviat l’estil de vida ! La sardana era, abans,  entre nosaltres; avui, és una curiositat gairebé turística perquè per a molts ja no forma part de la seva vida quotidiana.  I quina pena !

Una colla és com qualsevol altra agrupació col·lectiva que s’estructura per a viure i compartir un interès o una afició.  Avui, igual que abans, molta gent  s’apunta a grups del més divers i variat:  hi ha grups per anar a caminar, per fer esport, per anar en moto, per jugar partits, corals, excursionistes, clubs de lectura, penyes gastronòmiques... i tot el que vulgueu.  I per què no hi ha, doncs, més colles de sardanes?

Segurament, perquè no hem sabut comunicar i transmetre el sentit de la sardana amb l’eficàcia que caldria.  I d’això se’n ressent el país, perquè una comunitat que no estima la seva identitat, acaba diluint-se. I anem pel camí !

Al capdavall,  Aires Gironins, i les altres colles del GEiEG,  ens sentim partíceps d’una alta missió que vivim amb entusiasme, il·lusió  i  recompensa.  Quin goig, poder-ho fer així !  I que sigui per molts anys!

Bon aniversari Colla Aires Gironins!

Sempre Endavant !

Albert Riera i Pairó

Dansaire de la colla Aires Gironins

Continuar llegint
1314

b2ap3_thumbnail_IMG-20161128-WA0000.jpg

Aires Gironins ha reval·lidat  el títol de campiona de Catalunya de sardanes de punts lliures, en la categoria de colles veteranes. 

Manresa va acollir diumenge passat, dia 27 de novembre una de les competicions més esperades del sardanisme esportiu i de competició: la Final de Punts Lliures, amb colles d’arreu del país que van competir amb esportivitat i gran nivell de qualitat.

La sardana de punts lliures és una sardana diferent,  on es valora tant la creativitat  artística, la dificultat tècnica, la qualitat de l’execució i la interpretació musical.  Una sardana que no totes les colles estan preparades per a poder afrontar, pel grau de compromís, esforç i treball que requereix durant uns mesos de l’any que ja estan molt carregats, enmig dels respectius campionats de sardanes de lluïment i revesses –dues modalitats més que completen la màxima expressió del sardanisme-.

En arribar a Manresa l’ambient era fred a fora, d’un hivern que comença a treure el cap tímidament en aquesta tardor càlida que estem vivint. Però a dins del pavelló on s’havia de fer l’exhibició, l’ambient era d’il·lusió, nervis, confiança i energia.

Prèvia a la competició, vam assajar el galop d’entrada de les colles i la sardana de germanor, que n’havia de cloure el concurs.  El  galop d’entrada és la carta de presentació de la ciutat amfitriona, Manresa, i del grup sardanista i   colla que ens acollia: Dintre el bosc.

El galop va consistir en dibuixar a la pista un cor als peus de la muntanya de Montserrat, icona d’aquestes terres, amb una “S” de sardana que completava el tapís humà, de tots colors i edats, format per les desenes de dansaires que hi vam participar.

La sardana de germanor va ser original, creativa i contemporània,  escenificant el tragí de la gent per les rambles de qualsevols vila o ciutat de Catalunya.

Aires Gironins vam reval·lidar, un any més, un títol de campions en la categoria veterans que ens omple de satisfacció i orgull.  Ha estat una temporada  amb un nivell d’eforç i de treball molt considerable, amb incorporacions a la colla i amb baixes molt notables que han posat a prova la qualitat i el saber fer d’un colla que té com a lema “Sempre Endavant!”.

Continuar llegint
1246

b2ap3_thumbnail_WhatsApp-Image-2016-11-02-at-08.11.01.jpgb2ap3_thumbnail_DSCN1594.jpg

Girona va viure ahir la festa major de la sardana coincidint, com és costum, amb la gran diada de Tot Sants.  La ciutat celebrava el seu 76è concurs de Colles Sardanistes al matí, i el 58è Concurs Individual de Sardanes revesses a la tarda.  Jornada completa, per tant, per reivindicar una vegada més el paper central que la dansa nacional de Catalunya ha tingut, té i ha de tenir en l’esdevenir futur del nostre poble i de la seva reivindicació de sobirania plena.

Certament, el dia hi va acompanyar en tots els sentits.  40 colles inscrites al concurs,  i vingudes d’arreu de Catalunya, feien de Girona la capital de la sardana una vegada més. Competien en les categories de lliures, Campionat territorial de totes les categories, i Campionat de Catalunya Final B Grans i Final B Veterans.  Hi van acudir colles també de totes les edats: alevins, infantils, juvenils, grans i veterans.  Destacar de les classificacions el primer lloc per a la colla “Mirant al cel”, en la categoria de grans, i per a la colla  “Aires Gironins” del GEiEG, en la categoria de veterans, i que la situa en el sisè lloc de Catalunya en aquest campionat de la temporada 2016.  Una gran festa en tots els sentits !

La popular Plaça del Lleó va ser l’escenari d’aquest fòrum sardanista d’alta competició i va comptar amb la presència de personalitats vinculades al món sardanista i de molts amics de les Colles Sardanistes Aires Gironins, Galligans, i Rebrolls,  del GEiEG, que és l’entitat que fa molts anys n’assumeix l’organització, per cert, impecable.

Com també és costum,  la Cobla Ciutat de Girona es va encarregar d’executar les sardanes proposades per al concurs, amb un mestratge al qual ens té acostumats. Destacar, la sardana “A Girona, 75 anys i més”, del mestre i amic Josep Antoni López, que es va estrenar en aquest mateix concurs l’any passat, per celebrar els 75 anys de la seva celebració.

A la tarda, el Concurs Individual de Sardanes Revesses  va tenir com a marc incomparable el Centre Cultural La Mercè per tercer any consecutiu.  Revessaires i públic van interactuar en la resolució de les revesses plantejades i de preguntes de cultura general per al públic.  I van demostrar, sobretot, que les  sardanes revesses necessiten d’una concentració, oïda musical i destresa matemàtica per a resoldre unes peces musicals que el compositor ha volgut expressament que siguin prou “enrevessades” –i d’aquí el nom- per a confondre i aguditzar l’enginy del concursant.  Una gran festa de la sardana, també a la tarda!

Però, per damunt de tot, ahir Girona es posicionava en un lloc d’avantatge i de preeminència en la reivindicació de la sardana com a dansa nacional i com a necessari subjecte en aquest procés que el poble de Catalunya ha endegat vers el ple reconeixement de la sobirania.

Girona va ser la primera ciutat pubilla de Catalunya,  ha viscut la sardana en primera persona i en primera fila des del segle passat, i recorda a tot el país que la sardana és la dansa més bella que es fa i es desfà, tant si es vol com si no es vol... perquè la voluntat d’un poble no l’atura ningú, si ens ampara la bona voluntat i  el dret dels pobles a la seva plena llibertat.

Bones Fires a tothom!

Secció de sardanes del GEiEG

Continuar llegint
1337

b2ap3_thumbnail_CCS_Terrassa-4881.jpg

Dos anys després, aquest diumenge tornàvem a Terrassa. Teníem concurs del Campionat de Catalunya del nostre grup de veterans juntament amb el grup A de les colles grans.

Des de fa uns anys, el concurs es fa a la Plaça Nova, una plaça molt cèntrica i apropiada.

Després de dies de temps dolent, feia un bon sol, que al mes d’octubre ja no molesta. Començà el concurs, i immediatament després del galop d’entrada, ja vam ballar la primera sardana de lluïment, “Com si fos ahir”, d’en Jordi Paulí. Tot  i ser una sardana “complicadota” de ritme, la vam treure de una forma molt correcta.

A continuació, i sense descans, la sardana revessa, estrenada per l’ocasió, i que aquesta vegada vam resoldre correctament.

A la segona sardana de lluïment, “Arribant al cim” d’en Joan Elías, vàrem millorar encara més  la  primera sardana ballada.

Després de una sardana per les colles grans, la sardana de germanor i una sardana pel públic, van donar els resultats. Estàvem expectants, ja que al nostre grup, apart d’altres colles, competim amb la colla Joventut Sardanista, de Puig-reig, una colla de notable alt, que ens havia superat en el concurs de la Mercè.

I el resultat va ser que vam guanyar concurs, tot i que a la primera sardana la colla Joventut Sardanista ens va superar per un punt.

I per la tarda, uns quants de la colla vàrem participar en concurs individual de sardanes revesses que també es feia a Terrassa, uns en el propi concurs i altres en el joc pel públic, amb un resultats molt lluïts en tots dos aspectes. A destacar en Ricard que va quedar classificat en segon lloc de la seva categoria i que al matí ja havia encertat la revessa.

El proper concurs de colles serà a casa, a la Plaça del Lleó de Girona, on s’acabarà de decidir el nostre grup del Campionat de Catalunya i el Campionat Territorial de les comarques Gironines.

Continuar llegint
1183

b2ap3_thumbnail_DSC_0242_20161014-200117_1.JPG

Aquest dimecres, de bon matí, vam marxar cap al Ripollès per dirigir-nos a la bonica població de Campdevànol i vàrem aprofitar per a fer turisme, amb una petita visita al Santuari de Montgrony.

Després de dinar al restaurant de l’Hostatgeria ja baixàvem cap a Campdevànol i es preparàvem per l’exhibició.

Tot i el pronòstic de pluges fortes, teníem la tranquil·litat de que la nostra actuació era a la Sala Diagonal, un lloc molt adient al centre mateix del poble.

La nostra demostració va consistir en un galop d’entrada, la Marxa Radetzky, dues sardanes de lluïment, entre les que va estar la emotiva Girona m’enamora, i dues sardanes de punts lliures.. Cal dir que com passa sovint, aquestes son les peces que sorprenen i agraden més al públic neòfit.

Vam finalitzar amb un repicó de germanor amb tot el públic assistent, amb la sardana La Santa Espina. Acabada la nostra actuació, va haver-hi una audició de sardanes per la cobla La Principal d’Olot., on vàrem poder ballar tots junts.

Cal destacar la bona rebuda i acolliment per part dels organitzadors del acte, la 2ª Diada del soci de la Secció de sardanes del GEC (Grup Excursionista de Campdevànol).

Propera actuació, aquest diumenge, on tenim a Terrassa concurs del Campionat de Catalunya.

Continuar llegint
1254

b2ap3_thumbnail_cartell_ballstradicional2016-2.jpg

 

Balla, aprèn i diverteix-te al Taller de balls tradicionals i ball folk que iniciarem el proper divendres 21 d’octubre al GEiEG de Sant Narcís.

Vine a fer una activitat física, divertida i enriquidora, on està demostrat que s'aconsegueix una milloria emocional, una reducció de l’estrès, un augment de la satisfacció, de la inspiració,...

Allà ballarem contradanses, balls plans, borreies, rondeus, masurques, xotis.... entre altres balls folk i tradicionals.

Continuar llegint
1251

b2ap3_thumbnail_DSC_0695.JPG

 

Aquest diumenge a Cassà de la Selva hi havia concurs del Campionat Territorial i hi participàvem les colles del GEiEG, Aires Gironins i Galligans.

Hem de donar les gràcies a la Vero, la Marta, en Joan, els dos Jordis, en Manel i en Xaff, que ens han ajudat per poder sortir les dues colles.

 

El concurs va tenir lloc al Passeig Vilaret, que es on s’està fent els darrers anys, des de que es va deixar el camp de futbol. Aquest any hi preníem part moltes colles, ja que era puntuable pel Campionat de Catalunya juvenil, a més de totes les categories del Campionat Territorial i colles lliures.

 

Va començar amb un galop d’entrada que va ser una mica llarg  degut a la gran quantitat de colles.

Es va donar el cas que a la sardana revessa els revessaires de les nostres dues colles van donar el mateix tiratge, però malauradament no coincidia amb el que va posar el compositor, que era el que van posar les colles que la van resoldre o endevinar.

 

Les sardanes de lluïment es van fer sense pausa, tan sols amb alguna interrupció per algun petit incident, alternant-se les de les colles grans i juvenils amb les nostres, les colles veteranes, que vàrem executar tant Aires com Galligans d’una forma molt acurada.

 

Al final, després de que la cobla interpretés la sardana de germanor i una sardana pel públic, varen donar els resultats.

 

Dins de les 7 colles que competiem al campionat territorial, al concurs Aires va fer el primer, i Galligans el quart.

I si ho desglossem per sardanes i agafem les 10 colles veteranes que en total hi participavem, Aires Gironins va fer un primer i un segon (aquest darrera de la colla Ressò, una de les 5 primeres del Campionat de Catalunya).

Galligans va quedar tan sols a mig punt de la colla Torroella que lluita per estar entre les tres primeres del campionat.

 

Les properes actuacions seran el proper 12 d’octubre, exhibició a Campdevànol, i el 16 d’octubre, concurs del Campionat de Catalunya a Terrassa.

Continuar llegint
1171

b2ap3_thumbnail_DSC_0020.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0606.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0578.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0510.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0451.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0328.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0179.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0088.JPGb2ap3_thumbnail_DSC_0027.JPG

Continuar llegint
1253

b2ap3_thumbnail_DSC_0606_20160926-180949_1.JPG

 

Aquest diumenge, puntual a les 11 del matí com sempre, començava en un lloc tan emblemàtic com es el Pla de la Catedral de Barcelona el concurs de colles sardanistes de les festes de la Mercè.

 

Després de haver estat uns anys sense fer-ho, la colla Aires Gironins hi participà, integrada dins del seu grup del Campionat de Catalunya de veterans.

 

El concurs es va anar desenvolupant amb normalitat, començant amb un galop d’entrada que va tancar la nostra colla de una forma tan elegant com sempre. Després es varen anar alternant les sardanes de lluïment de les colles grans, on hi participaven les de primera categoria, la Final A del campionat, i les colles veteranes.

Acabades aquestes, i abans de la germanor, la sardana revessa, que després d’uns quants concursos de no resoldre-la, aquesta vegada si que la colla la va encertar i resoldre correctament.

 

Per acabar el concurs, com es norma, es va fer el repartiment de premis.

 

I el primer de tots va ser el prestigiós trofeu Memorial Montserrat Bullich, que premia a la millor colla del concurs valorant el galop d’entrada, lluïment, revessa i germanor.

 

Aquest premi va ser per la nostra colla Aires Gironins del GEiEG entre les 31 colles que hi participaven al concurs.

 

Referent al resultat del concurs de lluïment, vàrem fer un segon lloc. Som molt conscients que tenim aspectes que hem de millorar, i també sabem que seria bo que els jutges justifiquessin alguna decisió que per nosaltres no està massa clara.

 

El proper concurs, diumenge, territorial a Cassà de la selva.

Continuar llegint
1309

b2ap3_thumbnail_Poble-Espaol-Dola-Catalunya-Amunt-i-Crits-i-Rebrolls-1950.jpg

Aquest diumenge tornem a Barcelona al concurs de la Mercè!!!

Les colles del GEiEG des de mitjans del segle passat hem anat participant al concurs de la Festa Major de Barcelona. Durant molts anys es va fer al Poble Espanyol, com a la foto,  de l’any 1950, on podem veure les colles Dolça Catalunya, Amunt i Crits i Rebrolls del GEiEG.

Enguany, com ja ha estat els darrers anys, es fa al Pla de la Catedral.

Hi participarem la colla Aires Gironins del GEiEG, i el concurs puntuarà pel nostre grup del Campionat de Catalunya i hi anirem amb tota la il·lusió del mon per fer la millor ballada i continuar una història que fa molt va començar...

 

 

Continuar llegint
SARDANES

Categories del blog Sardanes

   Telèfon d'atenció al soci: 972 23 44 59 ©2018 Grup Excursionista i Esportiu Gironí   
GEiEG: esport, cultura i lleure · Avís legal / Política de privacitat /Política de cookies  
Back to Top